Over mij

Van jongs af aan ben ik geboeid door grafische vormgeving. Ik (Reinhart Jansen, Bedum 1968) was kind aan huis bij drukkerijen. Al op de lagere school gaf ik een krantje uit, op de middelbare school werd dat calligrafie. Eerst moest alles met de hand; pas vanaf 1988 kon dat op de computer. Dat was mijn start in grafisch ontwerp, zoals boekomslagen, posters, menukaarten, en bedrijfslogo's.

Op de middelbare school begon ik ook met fotograferen, in die tijd nog analoog. In 2002 waren digitale camera's betaalbaar geworden en heb ik digitaal draad weer opgepakt. Rond 2006 heb ik verdieping gezocht via opleidingen bij het Kunstencentrum (aanrader) en de Fotoacademie. Een aantal workshops bij Frank Doorhof in 2006/2007 zijn het begin geweest van mijn voorliefde voor modelfotografie en studiotechniek.

Inmiddels heb ik met vele leuke mensen (modellen, visagisten, fotografen en stylistes samengewerkt, tienduizenden foto's gemaakt en bewerkt, een aantal prijzen gewonnen, en een leuk aantal publicaties gehad.

Mijn belangstelling is breder dan modelfotografie alleen, maar daar ligt momenteel wel het zwaartepunt. Deels op locatie, maar veel ook in mijn eigen studio in Bedum.

Dat ik meer in de studio ben gaan doen, heeft ook een praktische reden. Een aantal jaren geleden werd bij mij de ziekte van Bechterew geconstateerd, een progressieve en ernstige vorm van reuma. Daardoor ben ik vaak vermoeid, en kan ik niet lang staan of lopen. Dan is de studio wel zo comfortabel!

Helaas heb ik door mijn ziekte moeten stoppen met fotograferen in opdracht. De beperkte energie maakt dat ik scherpe keuzes moet maken. En ik heb goede en slechte dagen; het is wat lastig als het bruidspaar hun planning daarop aan moet passen, nietwaar?

Ik heb inmiddels geleerd dat als je constant moe bent, alleen uitrusten niet helpt. Je moet op zoek naar een evenwicht, en ook naar vormen van inspanning die juist energie op kunnen leveren. Voor mij betekent dat vooral regelmatig sporten, maar ook fotografie. Wat dat betreft is creativiteit heel bijzonder: als je samen iets nieuws weet te scheppen betekent dat soms 1+1=3. En als dat lukt, levert inspanning dus juist energie op!

Daarom is mijn manier van fotograferen veranderd: minder gericht op prestatie, meer op creativiteit: er samen iets moois van maken.

Clients and Testimonials

Berdien de Jong

"Vriendelijk, betrouwbaar, respectvol, komt afspraken na, snelle goede en complete service, fijn in de omgang"

Via Website

Femke van den Hazel

"Leuke shoot in professionele sfeer en een super resultaat"

Via Facebook

Jedin Ja

"Gezellige shoot gehad met super resultaten!"

Via Facebook

Robert Smit

"Mooie foto's. Ik ben blij met het resultaat"

Via Facebook